gallery/ylapalkki

Kollolan kotiseututalo

 

Kollola on entinen Merimaskun Järvensuun kylän Isotalon torppa, joka lunastettiin itsenäiseksi 1920-luvulla. Kollola sijaitsee Taattistenjärven tuntumassa, vanhan Rymättylä-Mynämäki maantien varrella. Siihen kuuluu asuinrakennuksen lisäksi saunarakennus sekä valkoiseksi rapattu navetta.

 

Torppa oli asuttuna aina 1980 -luvun puoleenväliin saakka, jolloin sen viimeiset asukkaat Anna Tuominen os. Virtanen ja miehensä Sakeus Tuominen varsin iäkkäinä muuttivat pois.

Merimaskun kunta osti torpan vuonna 1989. Tontille kaavailtiin tuolloin rivitaloasutusta. Kansalaisvaikuttamisella ja eri kulttuuritahojen myötävaikutuksella saatiin päättäjät ymmärtämään alueen kulttuurihistoriallinen merkitys Merimaskun asutushistoriassa. Lopulta Kollolan alue suojeltiin kaavamääräyksellä. Maakuntamuseo oli suurena tukena prosessin aikana ja alue onkin saanut Merimaskun kulttuurimaisema ja vanha rakennuskanta –kirjassa merkinnän: ”Paikallishistoriallisesti ja maisemallisesti merkittävä kohde”.

 

Merimasku-Seura on vuodesta 1995 hallinnut torppaa, jonka omistaa nykyään Naantalin kaupunki. Kesällä 1999 Merimasku-Seuran aloitteesta Kollola nimettiin kotiseututaloksi.

Kollolan Annan torppa on säilytetty täysin sellaisena kuin sen viimeiset asukkaat ovat sen jättäneet, se on torpan pysyväisnäyttely. Merimasku-Seura pystyttää joka kesä vanhan navetan eteiseen kunnostettuun tilaan jonkin teeman ympärille uuden näyttelyn. Navettaan on myös kunnostettu kesäaikana

 

gallery/torppa
gallery/navetta

 

Merimasku-Seura on julkaissut Kollolan historiasta ja myöskin nykypäivästä kertovan kovakantisen, 50 sivuisen kirjan nimeltään ”Järvensuun Kollola”
Kirja on ostettavissa Kollolasta, seuran jäseniltä, alueen kirjastoista ja Merimaskun Osuuspankista.
Hinta 5 euroa


Kollola sijaitsee osoitteessa:
Kollolantie 2
Merimasku
Käynti ja pysäköintialue Taattistenjärventien puolella