Merimaskun pitäjänpuku

 


Merimasku-Seura julisti talvella 2006 pitäjänpuvun suunnittelukilpailun. Seura halusi saada Merimaskun naisille moniin eri tilaisuuksiin ja tapahtumiin sopivan oman, yhtenäisen asun. Tarkoituksena ei ollut matkia olemassa olevia kansallispukuja, vaan luoda omaperäinen modernin naisen pitäjänpuku, mikä kuitenkin kunnioittaa vanhoja perinteitä. Ja sellainen todella saatiin.
Merimaskun kauniin pitäjänpuvun on suunnitellut raisiolainen käsityönopettaja Raija Knuutila
Ensimmäinen Merimaskun pitäjänpuvun valmistuskurssi alkoi tammikuussa 2007. Pukuja oli valmistamassa täysi tusina innokkaita ompelijoita. Pukuja valmistui yhdeksän aikuisen naisen pukua, kaksi nuorten neitojen ja yksi tytön puku. Myöhemmin Raija Knuutila valmisti myös yhden mallipuvun miehille. Vuonna 2007 puvun materiaalikulut olivat alle 100 euroa. Kaavoja ja ohjeita voi tiedustella seuralta.


MERIMASKUN PITÄJÄNPUKUUN KUULUU:
- punainen, puolisääreen ulottuva laskostettu liivihame. Kangas on ruotsalaista COTTOLIN-kangasta, joka on puuvillan ja pellavan sekoitetta ja sitä on saatavana esimerkiksi Eurokankaasta
- valkoinen pusero, jonka etuhalkio kiinnitetään pyöreällä hopea- tai pronssisoljella. Kangas puuvilla/pellavaa.
- sininen kaksinkerroin taitettu esiliina, jonka helmassa on käsin kirjailtu nauhaornamentti. Esiliina sidotaan vyötärölle hamekankaasta ommellulla kapealla vyöllä. Esiliinan kangas on COTTONOVA-puuvilla/pellavakangasta
- sininen kolmioksi taitettu huivi, jota käytetään hartioilla tai päässä on samaa kangasta kuin esiliina
- valkoinen puserokankaasta ommeltu irtotasku, jossa on punainen Merimaskun vaakunan reimari. Tasku sidotaan vyötärölle esiliinan päälle punaisella palmikoidulla nyörillä. Taskun reimarien brodeeraukset teetettiin Kaarina Team Oy:ssä.
- pukuun voi myös valmistaa alushameen valkoisesta ohuesta puuvillakankaasta
- sukat ovat punaiset
- kengät matalakantaiset mustat avokkaat
- pukuun voi valmistaa myös pukukankaasta takin, jossa on esiliinan ja huivin sävyinen sininen vuori. Takki kiinnitetään edestä neljällä käytettävän korun värisellä koristesoljella.