Merimasku-Seura

Merimaskulaisten oma kotiseutuyhdistys

Merimasku-Seura on vuonna 1992 perustettu rekisteröity kotiseutuyhdistys. Seuran tarkoituksena on alusta asti kuulunut perinteiden, historian ja nykypäivän tallentaminen sekä luonnon- ja kulttuuriympäristön vaaliminen. Seura tallentaa paikallista omaleimaisuutta kuten murretta, ruokaperinnettä, tapoja ja tapahtumia sekä rakennusperintöä.

Seura toimii yhteistyössä Naantalin kaupungin kanssa ja seuraa maankäyttöä ja rakentamisasioita kaavoituksessa.

Seura 

  • ylläpitää Kollolan kotiseututaloa
  • järjestää kesäteatteriesityksiä, näyttelyitä, talkoita, juhlatilaisuuksia ja esitelmiä
  • julkaisee Myötätuulta Merimaskussa -aikakausilehteä
  • on yhteistyössä Naantalin kaupungin ja muiden merimaskulaisten ja naantalilaisten yhdistysten kanssa ja
  • tekee aloitteita ja esityksiä ja antaa lausuntoja viranomaisille.

Seura saa toimintaansa varten varoja

  • jäsenmaksuista
  • kesäkahvilasta
  • Merimasku-tuotteiden myynnistä ja
  • kesäteatterin tuotoista ja kaupungin avustuksista.

Merimasku-Seura ry:n alajaoksena on vuodesta 2012 toiminut Merimaskun Teatteri, jonka toiminnasta vastaa oma toimikunta.

Historiaa

Merimasku-Seuran 20-vuotishistoriikki kirjoitettiin vuonna 1912. Sen kokosi Terttu Kraemer. Merimaskun kunnan kulttuurisihteerinä toimineella Hanna Nurmisella on merkittävä rooli seuran perustamisessa. 

Aloittaessani kulttuurisihteerinä olin täynnä intoa ja suunnitelmia merimaskulaisten perinteiden säilyttämiseksi, tulokkaiden juurruttamiseksi uudelle kotiseudulleen ja kulttuurimaiseman arvojen puolustamiseksi. Kulttuuritoimen määrärahat olivat kuitenkin mitättömät, ja laman iskettyä 1990-luvun alussa ne pienenivät entisestään. Onneksi tiesin, että innostuneet ihmiset ja hyvät ideat saavat paljon aikaiseksi ilman rahaakin. (Hanna Nurminen.)

Perinteen tallennus

Merimasku-Seura kerää tietoa Merimaskusta haastattelemalla merimaskulaisia ja tallentamalla lahjoituksina saatavaa esineistöä. 

Lahjoitettuja valokuvia tallennetaan paperikuvina ja muutetaan digitaaliseen muotoon. Lainaksi käyttöön annetut digitoidaan ja palautetaan alkuperäiset lahjoittajille. Merimaskun maisemaa ja rakennuksia tallennetaan valokuvaamalla.

Kollolan esineistöä dokumentoidaan ja nimetään. Maatalous- ja kalastushistoriaa kerätään ja tallennetaan valokuvin ja kirjalliseen muotoon. 

Tietoa kerätään paikannimistä, kulkemisesta, työtavoista, juhlien vietosta ja perinneruuista - kaikesta sellaisesta, mikä on jo vierasta nykypäivän merimaskulaiselle.

Tietoja käytetään seuran julkaisuissa, Kollolan näyttelyissä ja Merimaskun tapahtumissa.

Toivomme apua ja aktiivista osallistumista Merimaskun historian tallennuksessa.

Sata ja yksi muistoa Merimaskusta

Seura toivoo saavansa kirjoituksia eri-ikäisiltä ihmisiltä. Ne voivat olla lyhyitä sattumuksia, sanontoja, muisteluksia, tapahtumia, runoja ja pidempiäkin kertomuksia, mitä tahansa. Ainoa vaatimus on, että ne liittyvät Merimaskuun.

Kirjoitustapa on vapaa, voi kirjoittaa käsin tai koneella, lähettää kirjoituksen kirjeenä tai sähköpostilla. Jos kirjoitukseen liittyy valokuva, otamme sen mielellämme vastaan.

Otamme vastaan mielellämme myös videoita menneistä tapahtumista. Materiaali voi olla esimerkiksi VHS kasetti, joka sitten mahdollisuuksien mukaan digitoidaan. 

Lisätietoja: maikku.tuomi(at)gmail.com, puhelin 0400 827295
Postiosoite: Maija-Leena Tuomi, Hagantie 4, 21160 Merimasku